koření, úklid, minimalismus, kořenky, Marcela Sobotová

Podobné příspěvky

Leave a Reply

11 Komentářů

  1. Za málem napsal:

    Kořenky, to je stále má slabina. Ale vzhledem k tomu, že pánem kuchyně a vaření je u nás můj přítel, nemůžu mu do toho moc mluvit. Každopádně myslím, že nějaký ten nevyužívaný pytlík se u nás určitě najde, bohužel :).

    1. Děkuji Aneto za komentář. Chápu, že vás možná trochu mrzí, že nad kořenkami nemáte úplně volnou ruku. Podle vašeho uvážení bych zkusila buď do redukování nepotřebného koření zapojit i přítele (ale jen s jeho svolením, rozhodně ne „násilím“), nebo zaměřit svoji pozornost na jinou oblast. Na takovou, kde máte volnou ruku. Mimochodem, váš blog se mi moc líbí :-).

  2. Díky za fotku. Líbí se mi to. Kořenky vyniknou, ale nepřekážejí. Pak už není třeba žádné další „kuchyňské dekorace“.

  3. Jitka napsal:

    Mnoho koření máme jen v „celé“ formě a své místo na stole má těžký kameninový hmoždíř. Čerstvě si většinu koření nadrtíme. Akorát na pepř máme ještě samostatný mlýnek, protože jej používáme často a muškátový oříšek strouháme. Potom nemusím mít starosti s vyčpělostí koření ani s trvanlivostí, protože v celistvé podobě vydrží koření mnohem déle a při drcení se v hmoždíři krásně rozvoní.

    1. Jitko, děkuji za doplnění. My doma hmoždíř nemáme, tak mne tato varianta ani nenapadla. Tedy mlýnek na pepř máme a pepř tedy kupujeme jen celý.

  4. Zlata napsal:

    Pořádek v koření jsem si dělala s letní výzvou Florentýny 🙂 Byla přísná a já tak zredukovala koření na počet, který je pro mou kuchyni dostačující: celý pepř a mlýnek k tomu, nové koření a bobkový list – nepostradatelná trojka; dále majoránka, kmín, bazalka, sladká paprika a moje super zachraňovadlo adžika – ta mě vytáhne z každého kuchařského průšvihu 🙂 Víc koření nepotřebuji. Prošlé koření jsem vyhodila a ostatní (přivezené z Ischie aj) rozdala. Koření mám ve skleněných dózičkách, zavřené ve skříňce, takže je v tmavém prostředí.
    Dále jsem vyházela veškeré zdobení na dorty typu stříbrné kuličky, barevné kytičky aj. chemické krásky, také rumové příchutě aj. Mé kuchyni se od té doby lépe dýchá.

    1. Super. Nejen, že se tam lépe dýchá, ale menší počet druhů koření vede nevyhnutelně k tomu, že se rychleji spotřebují a jsou tudíž čerstvější. Když místo patnácti možných adeptů na zeleninu mám nyní tři, jinak to ani nejde.

  5. Koření mám v lékovkách, ty co používám častěji a tak jich je hodně ve skleničkách od oliv. Třeba třicet druhů jich bude… a směsi snad jen kari a Grešíkovo maďarské koření, všecko ostatní je jednodruhové…
    …a omezovat nechci, používám je hodně a nadšeně. Snad jediný málo používaný je černý kmín, ten je bezva do chlebových placek, ale ty dělám velmi zřídka. Asi budu muset vymyslet co s ním.
    (nojo, na koření, éterické oleje a parfémy mi nikdo sahat nebude, v tom u mě nemá minimalismus co dělat 🙂 )

    1. Rozumím, Hanko, toto je u vás „posvátné“ území. Nevadí, třeba budete minimalizovat zase někde jinde :-).

  6. Libuše Dolníčková napsal:

    Dobrý den,poměrně dobře se mi osvědčily“kořenky“ze skleniček od oliv-úzké,vysoké skleničky-zaberou málo místa a dají se využít i v šuplíku,kdy si druh koření označíte např.lihovým fixem na víčku.Takto mám uskladněné koření,které používám opakovaně.Pro koření,které používám úplně nejvíce-majoránka,sladká paprika,kmín-mám skleničky ještě o kousek větší….