Duben a revize zimních zásob bylinek a ovoce. Je čas je spotřebovat, abyste měli místo na další sezónu
Venku je jaro. To znamená čerstvou pažitku, první sedmikrásky a spoustu dalšího zeleného. A taky? Revize zásob. Ano, je čas probrat vaše zásoby ve spíži a v kuchyni. Co mám teď na mysli?
- Nasušené bylinky na čaje a odvary,
- nasušené bylinky na koření (u mě oregáno, saturejka, rozmarýn),
- nasušená semínka (u mě kopřivová),
- nasušené houby,
- koupené bylinky na zdravotní čaje (u mě třeba heřmánek),
- zmražené letní bobuloviny (u mě rybíz, borůvky nebo rakytník),
- další „skvosty“ v mrazáku (u mě třeba nasbírané plody lichořeřišnice).
Ne, že by tohle všechno teď obratem prošlo a museli jste vyhodit. Vydrží to. Ale také to:
- zabírá místo,
- ztrácíte přehled,
- míchá se s čerstvějším, které se urodí letos.
Sama se držím zásady spotřebovat sušené bylinky do roka, tedy do další sezóny. Mám pocit, že čerstvě nasušené mají tu největší sílu. Obecně se doporučuje spotřebovat nasušené bylinky do 1 -2 let. Především sušené květy do 1 roku.
Příruční mrazák mám malý, takže jídlo v něm se snažím pravidelně obměňovat. Nechci jej mít narvaný rybízem, a pak nemít kam dát maso, vývar nebo koupenou rybu v akci, kterou nezpracuji hned. Tady určitě nechci skladovat víc než rok.
Revize jedlých zásob nasušených, nasbíraných a uskladněných v minulých letech
Dnes vás zvu k malé revizi a oprášení těchto kuchyňských zásob. Vnímám, že i tohle k minimalismu patří. Vědět, kde co mám a používat to, co skladuji k jídlu. Můžete to vnímat i jako formu respektu k sobě, k ostatním a přírodě. Nasušit, natrhat a zpracovat dalo jistě nějakou práci. Tak, ať nepřijde vniveč.
Je cenné mít přehled o tom, co doma skladujete za zásoby
Možná se vám do toho nechce. Ta vidina velikého úkolu.
Ale můžete to taky obrátit. Mít důvod to udělat. Pro mě osobně je ten nejdůležitější důvod – osvěžit si tím, co mám doma a co schovávám.
Zklidňuje mě mít povědomí a přehled o zásobách. Nemusí to být o každé skleničce, ale řádově. Je to má forma laskavého minimalismu. O laskavém minimalismu si můžete poslechnout můj videokurz.
Dalšími dobrými důvody může být:
- Rádi byste měli volné police ve spíži a fochy v mrazáku na další úrodu, na novou sezónu. A ne řešit, že nové letošní bylinky se mísí s těmi staršími. Navíc už tušíte, že v létě chcete jet na dovolenou a celkově máte dost jiné práce, než likvidovat staré zásoby.
- Nechcete plýtvat a vyhazovat staré a vyčpělé. Což se může snadno stát s bylinkami nebo špatně skladovaným kořením.
Jak takovou revizi dělám já?
1 Zjistím, jaké všechny zásoby ještě mám
To je občas překvapení. Jéé, my máme ještě třezalku, to jsem netušila. A ještě trochu rybízu v poloprázdné dóze, no vida.
- Mrknu do mrazáku.
- Projdu police ve špajzce, kde mám sušené byliny.
- Podívám se do skříňky, kde mám koření.
2 Přesypu nebo přesunu zásoby blíž k dosahu
Tohle zní banálně, ale pro mě je to zásadní.
Jakmile je sušená bylinka zastrčená vzadu ve spíži, čaj z ní nedělám, protože beru vždy ty, které jsou ve skříňce hned vedle konvice v kuchyni. Když v operativní skříňce čaje dochází, manžel koupí další zelené a černé, které rádi pijeme. Ale do zadních částí špajzky se už nedívá.
Jakmile není kupovaná bylinka přesypaná do sklenice, je mnohem menší šance, že ji použiju, otevřu krabičku, sundám gumičku a rozroluji pytlík.
3 Systematicky používám a zpracovávám
Jasně, to není hotové za pár minut. Zpracovávání a dopotřebování je dlouhodobější. Ale pár kroků příprav a hned to jde snáz.
U bylinek a koření je hlavně dosypu, přesypu a zajistím, že jsou po ruce při vaření.
U ovoce z něj potřebuji systematičtěji vařit a péct. Už během probírky mrazáku si dělám poznámky. Na papírek na lednici si napíšu nápady na jídla, do kterých zužitkuji nalezené suroviny. A dopíšu i houbovou omáčku, protože hub máme z loňska mraky :-). Dřív nebo později se stane, že nebudu vědět „co vařit“ a takový papírek mi pomůže.
Recepty, kam se „vcucne“ hodně bobulovin
Pro vaši inspiraci mám 2 velmi jednoduché recepty, kam se „vcucne“ hodně bobulovin:
Ovocný crumble
Crumble je jednoduchý anglosaský koláč bez těsta, v zásadě vrstva ovoce se silnou vrstvou drobenky.
Drobné bobuloviny smíchám s nakrájenými jablky, osladím, okořením a zapeču v koláčové formě s posypkou. Do posypky dám ovesné vločky, mouku, máslo a cukr. Lahodné kombinace jsou např. borůvkovo-jablečný nebo rybízovo-hruškový crumble.
Nepečený vrstvený dezert
U nás velmi oblíbený na svačinu, snídani nebo i speciálnější příležitost. Navíc rychlý na přípravu.
Ve vyšší dóze vrstvím piškoty, tvarohovo-smetanový krém (případně doplním o žervé, lučinu, mascarpone) a ovoce. Nechám uležet a vychladit v lednici. Jíst můžete už za pár hodin, ale nejlepší je proležený do druhého dne.
Revize zásob a shrnutí na závěr
Abyste nezůstali jen u čtení, mám tu pro vás malé „nakopnutí“:
- Udělejte si chvilku a zjistěte, co všechno sušeného a mraženého skladujete a je určené hlavně na zimní období.
- Přesypejte to a dejte si blíž k ruce do míst, odkud suroviny nejčastěji berete.
- Vymyslete a zapište si 2 nápady na jídla, která můžete v nejbližší době uvařit ze surovin, které chcete už zpracovat.
Pamatujte, nejde o dokonalost. Nejde o přerovnání celé špajzky, sklepa a skříněk v kuchyni. Jde o rychlou revizi a pár úkonů, které vám pomohou využít to, co už doma máte.
Tento článek vyšel také na české platformě pickey, kde publikuji obsah pro své podporovatele. Díky za to.