Co se stane, když začnete vyjídat obří zásoby? Rozhovor s Petrou a Alešem Vogelovými
Po jednom z větších nákupů jídla, který už ale nebylo kam dát, se Petra a Aleš Vogelovi rozhodli něco změnit. Dali si výzvu pořádně se podívat na nahromaděné zásoby jídla v lednici, spíži a sklepě a systematicky je začít spotřebovávat a vyjídat.
V rozhovoru jsme se dotkli nejen této jejich rodinné výzvy (díky které získali cenné návyky do budoucna), ale i jejich soběstačného fungování na vesnici, kam se přestěhovali z paneláku, šetření, finanční nezávislosti a tvoření v kuchyni a na zahradě.
Aleš je učitelem hudby a bojových sportů, Petra se živí výrobou šperků a dalších předmětů z fimo hmoty.
Jejich postup celou výzvou Nejez své peníze najdete v tomto seznamu videí. Oceňuji, jak se nebáli diváky pustit do svého soukromí a ukázat prvotní velikánské zásoby a chaos, který kolem nich panoval. Možná i vás během rozhovoru přesvědčíme, abyste se šli podívat do své spíže.
Poslechněte si náš rozhovor, při kterém jsme se dost nasmáli.
Úspory, soběstačnost a spotřebovávání zásob v rozhovoru
Petře a Alešovi jsem položila tyto otázky:
01:29 Jak jste se s rodinou dostali k úsporné domácnosti?
04:40 Co nečekaného jste zjistili za 4 měsíce ve vaší šetřící výzvě?
09:29 Bylo během vyjídání zásob něco negativního, co vás překvapilo?
12:13 Budete si nyní dělat v domě menší zásoby?
15:50 Které návyky z oblasti šetrnosti si chcete udržet dlouhodobě?
19:24 Preferujete nákupy potravin v pravidelných intervalech nebo raději, až něco dojde?
23:10 Kde je dnes vaše hranice soběstačnosti? Co už nechcete sami dělat?
27:16 Jak u vás na vesnici funguje komunita? Pomáhá vám v soběstačnosti?
30:15 Co vás přivedlo k tématu finanční gramotnosti a finanční nezávislosti?
34:03 Kam vás zavedlo postupné redukování zásob jídla? Co dalšího minimalizujete?
35:43 Je pro vás těžší minimalizovat v domě než předtím v bytě?
38:50 S čím teď experimentujete?
41:39 Vzkaz pro diváky od Aleše a Petry
Tak ono se říká, že přejídání je jeden z deseti hříchů nebo ne? Aspoň podle Danteho pekla. A netvrdím tedy, že to nedělám. Ale spíš se u nás snažíme jídlo konzumovat v rozumné míře a určitě ho nevyhazovat. A když ho vyhazujeme tak používáme drtiče odpadů, a to vyhazujeme ještě jídlo jenom, které je prošlé.