Jak neplýtvat jídlem a zpracovat zbytky. Rozhovor s Lucií Grigovou, kuchařkou, co vaří „do poslednej omrvinky“
Lucia Grigová píše skvěle o tom, jak zpracovává jednotlivé zbytky, suroviny, které jí doma v kuchyni zbývají. Co s nimi, jak je nevyhodit? Jak neplýtvat jídlem, které jsme už zakoupili? Obvykle nám rychle dojde inspirace.
Proto jsem si pozvala Lucii, autorku kuchařek a blogu Do poslednej omrvinky a probraly jsme neplýtvání jídlem do hloubky.
Ono to má totiž dost různých vrstev a aspektů.
- Co znamená mít disciplínu při nevyhazování jídla?
- Jak zbytkům předcházet i jako zaneprázdnění a s dětmi?
- Co s pocitem, že v kuchyni neděláme nic jiného než pracováváme zbytky? Sotva zpracujeme jedno, už je tu druhé. Co s tím?
- Jak na to jde Lucie prakticky? Vyndavá vše blížící se „zenitu“ z lednice a spíže a komponuje jídla?
- Co s pečivem a uvařenými přílohami?
Na Luciině blogu najdete recepty řazené podle surovin, které potřebujete urychleně spotřebovat. Tedy nehledáte snídaně, obědy, večeře, ale jak zpracovat zbývající uvařenou rýži, starší pečivo nebo vaječné bílky.
Jak neplýtvat jídlem. Mé postřehy z rozhovoru
Když nebudu mít příliš zbytků, nebudu muset přemýšlet, jak je zpracovat, abych je nevyhodila.
Vaříme zbytečně moc velké várky příloh. Zmenšeme je, naučme se odměřovat množství rýže nebo brambor pro naši rodinu.
Strouhanka není jen na obalování řízků, hodí se i jinam. Třeba pod koláč nebo jako posypka na zapečená jídla v troubě.
V přeplněné lednici systém neudržíme a snadno na nějakou potravinu zapomeneme.
Nemějme velké oči, co budeme v podvečer stíhat vařit (mámy především).
Obecně uplatňujme střídmost v nákupech a v přípravách.
Stačí jít ve změnách po malých krůčcích.
Celý rozhovor bez reklam a také jako podcast na Pickey
Chcete celý rozhovor i s bonusovou částí bez reklam a jen jako podcast?
Podpořte mě na pickey.cz a najdete jej tady:
Pěkný poslech.
Marcela