Minimalismus při vaření: 3 dokonalé recepty aneb za málo práce hodně muziky
Baví mě připravovat jednoduchá jídla z pár surovin, která výborně chutnají. Čím méně práce a nádobí potřebuji, tím lépe. Asi takto bych stručně popsala svůj minimalismus při vaření. Do mé kategorie minimalismu ale nespadá mražený hamburger, který si za pět minut ohřejete v mikrovlnce. To jen tak na okraj.
Dnes s vámi chci sdílet 3 dokonalé recepty, na kterých momentálně doma „ujíždíme“ a můžeme je jíst stále dokola. Třeba vás navnadí v té záplavě vánočního cukroví k něčemu minimalističtějšímu. Rozhodně u nich nebudete trávit hodiny u sporáku.
Klidně si je upravte dle libosti. Sama to také tak dělám. Recepty se nechávám ráda inspirovat, ale zásadně je předělávám k obrazu svému (třeba když mi chybí surovina nebo když je v nich moc cukru).
Minimalismus při vaření
Co je na receptech minimalistické? Myslím, že následující vlastnosti receptů dobře souzní s mottem méně je více:
- málo práce a nádobí,
- málo surovin dobře dostupných u nás,
- málo peněz,
- hodně chuti,
- široké využití a kombinování.
Všechny tři recepty jsou zároveň bezmasé. Vlastně v mé variantě neobsahují nic živočišného. Když upravíte mouku (dáte jen kukuřičnou), jsou také bezlepkové. Dobu pečení u prvních dvou receptů upravte podle vaší trouby a poprvé častěji kontrolujte.
Tak hurá do toho, zvládne je každý.
Pečené brambory se slupkou
Čas přípravy: 10-15 minut, pečení 50 minut.
Suroviny pro 4 osoby: 12-15 středně velkých celých brambor, sůl, pepř.
Minimalistická příprava: Slupku brambor umyji kartáčkem. Syrové neoloupané brambory nakrájím na měsíčky. Kladu je rovnou bez vymazání na plech slupkou dolů. Posypu dostatečně solí (část spadne mimo) a trochu pepřem. Peču na 200°C přibližně 50 minut (až začnou být zlatavé). Občas z trouby vypustím páru. Nejlepší je kombinace pečení s větrákem (horkovzdušné) a grilování shora ke konci.
Pečené brambory jsou výbornou přílohou třeba k volským okům nebo k napařované zelenině. Hodí se k vlhčím pokrmům, protože jsou sami o sobě sušší.
Kukuřičné placky s majoránkou a tymiánem
Čas přípravy: 5 minut, pečení 25 minut.
Suroviny na cca 12 ks (2 plechy): 300 g hladké kukuřičné mouky, 100 g hrubé pšeničné mouky, 280 ml studené vody, 6 lžic olivového oleje, půl lžičky soli, špetka kurkumy, sušené nebo čerstvé bylinky (majoránka, tymián, bazalka, oregáno, rozmarýn).
Minimalistická příprava: Smíchám suroviny. Správná konzistence těsta je jako hustá kaše tak, aby se dala roztírat lžící. Na plech s pečícím papírem kladu vždy vrchovatou polévkovou lžíci těsta. Rozetřu na placku o tloušťce přibližně 3-5 mm.
Na jeden plech se mi vejde obvykle 6 placek. Peču na 150°C přibližně 25 minut. Kdo chce placky sušší a křupavější, přidá 5 minut. Zhruba po 20 minutách pečení můžete placky opatrně otočit, ale není to nutné.
Placky jsou výborné samotné jako svačina nebo všude tam, kde byste si přikousli krajíc chleba nebo rohlík (který zrovna chybí). Ke krémové polévce, k čočce, k pečené zelenině. Prakticky se nedrobí, což ocení všichni rodiče malých dětí.
U nás je celá rodina bereme ještě teplé z plechu. Není nad to, když za pět minut práce máte takový výsledek.
Slaná opražená semínka s olivovým olejem
Čas přípravy: 10 minut.
Suroviny: slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná, konopná semínka (vše dle vašich chutí, nemusí být tolik druhů), sůl, olivový olej.
Minimalistická příprava: Semínka v libovolné kombinaci nasypu na suchou pánev. Sezamové a konopné semínko preferuji pro tento recept v neloupané variantě. Pražím nasucho a velmi často míchám. Teplotu udržuji tak, aby semínka moc rychle nepukala a nevyskakovala z pánve.
Šetrným pražením zlepšíte a zvýrazníte chuť semínek. Údajně také zlepšíte jejich stravitelnost. Opražená semínka mírně posolím. Na vypnuté pánvi zaliji trochou olivového oleje. Nechám vychladnout a přesypu do uzavíratelné nádoby.
Pozor při ochutnávání, opražená semínka jsou zpočátku pekelně horká!
Semínka se hodí skoro všude (tedy až na knedlo, vepřo, zelo). Samotná je můžete chroupat k vínu. Ušetříte za chipsy a nezdravé pražené arašídy. Posypete jimi polévku, salát nebo namazaný chleba s pomazánkou nebo sýrem. Ozvláštníte jimi kdejaké zeleninové jídlo. Sami přijdete na další a další použití.
Pro nás jsou asi „objevem roku“, a tak tímto děkuji Daniele za první ochutnání této delikatesy u nich doma.
Doplnění k semínkovému receptu od čtenářky Naděždy
Po šetrném opražení přidávám:
slané: kvalitní sojovou omáčku,
sladké: javorový sirup nebo dle chuti jakýkoliv jiný (vnoučata to milují).
Přísad stačí troška. Nepřehánět, přidat se dají vždycky.
Pečáky miluju i samotné 🙂
Ano, i samotné jsou moc dobré. Vlastně nám prakticky nikdy nezbydou k dalšímu jídlu :-). Jsem ráda, že takovou lahodu také připravujete.
Díky za tipy Marcelo, těším se až vyzkouším placky!
Konecne jsem dnes vyzkousela placky, skvele! Julianovi pripomnely typicke kukuricne placky, ktere jedl v Kolumbii. Zarazujeme do pravidelnych libustek, diky!
To mám radost, že vám chutnaly a povedly se.
Miluji ta seminka :-). A tez oprazena dynova.
Lucka